Historia om idrottspokaler och utmärkelser

Utmärkelser och troféer har använts för att markera vinnare och segrare sedan antiken. Det engelska ordet trophy är taget från franskan år 1513 där ordet är trophée, ” där ordet ofta användes för pris av krig”. Kikar vi vidare så märker vi att på latin finns ordet trophaeum, vilket just betyder ”monument till seger”.

I det antika Grekland gjordes troféer själva på slagfälten av fångade arméer och normer, och hängde på ett träd eller en stor stav gjord för att likna efterlikna en krigare. Dessa var ofta inskrivn med en historia om slaget och tillägnad olika gudar. Troféer som gjordes för marinsoldater bestod ibland av hela fartyg (eller vad som var kvar av dem) på stranden. Att förstöra en trofé ansågs vara en helgedom och ett oförlåtligt brott.

De forntida romarna behöll emellertid sina troféer mycket närmare hemmet. De byggde magnifika troféer i Rom, inklusive kolonner och bågar ovanpå stora fundament. Tyvärr har de flesta av de stentroféer som en gång prydde stora stenminnesmärken i Rom stulits för längesedan.

När vi förflyttar oss vidare till medeltiden så kan vi spåra att det ofta gavs pokaler till vinnare av sportevenemang och det inträffade så tidigt som i slutet av 1600-talet. Kyp Cup (gjord av silversmeden Jesse Kyp), en liten tvåhanterad sterlingbägare i Henry Ford Museum, fick till exempel vinnaren av en hästkapplöpning mellan två städer i New England omkring 1699. Bägarna är speciella i samband med sportevenemang, och gjordes traditionellt i silver. Vinnare av hästkapplöpning, och senare båtliv och tidiga bilrace, var de typiska mottagarna av dessa troféer. Davis Cup, Stanley Cup, och många världscupar är nu kända koppformade troféer som ges till sportvinnare.

Idag är troféer mycket billigare och därmed mycket mer genomgripande tack vare massproducerade plasttroféer. Om du letar efter kvalitet är det dock många specialiserade företag som arbetar med att skapa ett brett utbud av kristallpriser och glas troféer, skräddarsydda priser, skrivbordsprodukter, nyckelringar, pappersväskor och presentkort.

Troféer kan ta formen av tvåhanterade koppar, skålar eller muggar (alla vanligtvis graverade); statyer av människor, djur och arkitektur medan du visar ord, siffror eller bilder graverade på dem. Många olika stilar finns tillgängliga, och det är helt upp till kunden vilken stil och design de föredrar för sin ceremoni.

Olympiska spelen och FIFA Worldcup

De ursprungliga olympiska spelen i antikens Grekland tilldelade inte medaljer. Istället bestod deras troféer av en olivgren som gjordes i en krona och endast vinnaren erkändes. I de första moderna olympiska spelen som hölls 1896 tilldelades dock silvermedaljer. Idag delas medaljer i guld, silver och brons.

Det finns många kända idrottspokaler delas ut idag idag. En av de kändaste är kanske FIFA Worldcup.

Den nuvarande trofén har tilldelats sedan 1974, trots att tävlingen har hållits sedan 1930. Det är världens mest uppmärksammade turnering och hölls inom en värdnation vart fjärde år. Män från 32 nationer tävlar över en månad, en position de måste kvalificera sig för.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *