Pokaler med gravyr

Pokaler med gravyrer är fina priser att dela ut i alla möjliga sammanhang fast mest förknippas pokaler kanske med idrottsprestationer. Det finns i alla storlekar och priser, från budget till exklusiva. De flesta pokaler säljs även med gravyr och detta gör att priset blir mer personligt och uppskattat.

Ordet pokal betyder just seger. Ordet stammar från senlatinets baucalis som betydde ett lerkärl för avkylning av vin eller vatten. På grekiska heter pokal tropaion. Pokaler fungerar alltså som bevis att innehavaren är en segrare.

Enklare pokaler i bondemiljö tillverkades ofta i trä, och dyrbara varianter tillverkades i metaller, glas eller porslin.

Under barocken blir de mer exotiska material vanliga i pokalerna.  Man använde elfenben och noshörningshorn, men även kokosnöt, snäckskal eller strutsägg var populära. Under 1700-talet blev metallpokaler ovanligare och ersattes av pokaler i glas. Man började på 1670-talet tillverka pokaler i böhmisk kristall i Böhmen och det tog inte en lång tid innan det tillverkades glaspokaler i kristall i hela Tyskland. I slutet av 1600-talet upptäckte man guldrubinglaset och detta material blev populärt i pokalerna. Under 1700-talet tappade pokaler i popularitet, men de återkom i slutet på 1800-talet som då användes som rena prydnadspjäser.

Pokal som pris

En pokal är ett vanligt pris som brukar användas vid tävlingar inom sport och andra evenemang. Pokaler används även som vandringspriser. Detta betyder att samma pokal ges som pris även den nästföljande segraren. Man brukar då gravera namnen av dem som har fått i pokalen och den överlämnas aldrig slutgiltigt till en segrare.

Pokalen kan se ut som en bägare med handtag på varje sida. Nuförtiden kan pokaler dock se annorlunda ut. Pokaler kan vara gjorda av metall, plast och trä. Pokalens utseende kan symbolisera själva tävlingen som den är vinst för. Man kan ha mer eller mindre avancerad gravering på pokalerna. I neutrala pokaler med gravyr kan man bara läsa vinnarens namn samt i vilken sport pokalen var pris för. De mer avancerade gravyrerna och utsmyckningar kan vara en bild av till exempel en golfklubba om det handlar om tävling i golf.

Det finns alltså många olika varianter att välja på när man köper pokaler. Utseendet och utsmyckningen gör pokalen mer personlig och mottagaren får ett fint minne av den aktuella tävlingen. Om man väljer en pokal med gravyr blir priset ännu mer anpassat till mottagaren. Vill man däremot välja en enklare pokal kan man välja en pokal gjort av trä eller plast.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *