Troféer

Bakgrund

Troféer eller pokaler är en kategori av utmärkelser som främst ges för akademiska, arbete, och sport tävlingar eller händelser. De är fysiska bevis på att en person eller grupp har placerat sig bäst en  i en tävling. Imponerande och skulpturala, troféer innehåller ofta en siffra, sportutrustning, eller djur (för jordbruksmässor) i samband med tävlingen där vinnaren har utmärkt sig. De är påtagliga bevis på skicklighet och har en extraordinär innebörd för sina mottagare. De är stolt visas i hem och skolor samt idrottsanläggningar eller museum.

Troféer varierar från billig till nästan ovärderlig. De kan vara unika, som en-av-en-slag Stanley Cup tilldelas varje års National Hockey League ’ s Champion, eller massproducerade, gjutna plast siffror kostar mindre än en tiokrona. Var och en betraktas som en skatt oavsett penningvärde.

De flesta är av metall ovanpå en trä-eller metall bas, många troféer är nu gjorda av gjuten plast eller färgade för  att likna guld, silver eller mässing. Pokalens delar tillverkas inom en fabrik och monteras men pris sätts av återförsäljare som säljer till allmänheten. Men det finns även en häpnadsväckande mängd delar som kan köpas, så att återförsäljaren att bygga en utmärkelse för att möta varje kunds behov. Till exempel kan troféer köpas med silvertorn, Guldtorn eller genomskinliga plast figurer; och med marmor-liknande eller trä-liknande baser. Siffrorna ovanpå troféer finns för närvarande i hundratals former, inklusive kostym-klädda, irländska Step dansare, agn hjul, pistol skyttar och kvinnors Lacrosse, för att bara nämna några.

Historia

Sedan urminnes tider har troféer varit likställt med segrar. I själva verket härstammar ordet ”Trophy” från den grekiska tropaion, som kommer från verbet Trop, som betyder ”att ROUT.” I antikens Grekland, troféer återspeglas seger i krig, och skapades på slagfältet på den plats där fienden hade besegrats. Dessa troféer ingår fångade armar och andra kroppsliga föremål, och hängde på ett träd eller en stor insats som gjorts för att likna siffran för en krigare. De var inskrivna med detaljer om slaget och var tillägnad en Gud eller gudar. Sjö-troféer bestod av hela skepp (eller vad återstod av dem) som las ut på den mest närmsta stranden som föreställer erövringen. Den avsiktliga förstörelsen av en trofé ansågs vara en helgerån eftersom den gavs i tack och hyllning till en Gud.

De gamla romarna ville hålla sina troféer närmare hemmet. I stället. av en hyllning till segrarna och gudarna på platsen för segern, romarna hade speciella troféer byggda i Rom. Dessa magnifika troféer ingår ofta kolonner och valv ovanpå ett monument. Det återstår fortfarande, utanför Rom, enorma sten minnesmärken som ursprungligen kröntes med skulpterade sten troféer, nu borta.

Lite är känt om utmärkelser eller troféer som ges under medeltiden. Chalices, eller två hanterade cuper, gavs till vinnarna av sportevenemang så tidigt som åtminstone i slutet av 1600-talet i den nya världen. En utsökt, liten två-hanteras Sterling Cup i Henry Ford Museum i Dearborn, Michigan, gavs till vinnaren av en kort hästkapplöpning mellan två städer i New England ca 1699 och kallas Kyp Cup (tillverkad av silversmed Jesse Kyp). Chalices, särskilt, är förknippade med sportevenemang, och var typiskt gjorda i silver och ges i hästkapplöpning, och senare inom kappsegling och tidig bil racing (som blev populär över ett sekel med födelsen av bilen). Sporting Awards ofta i form av en kopp, inklusive Davis Cup, en stor tennis Trophy först delas ut i 1900, Stanley Cup, som ges till National Hockey League Champs (1894), och VM, eftersom 1967 till toppen manliga och kvinnliga alpina skidåkare, för att nämna några.

Design

En trofé är inte utformad som en hel pjäs; i stället är det delas in i flera komponenter som är konstruerade och omgjorda; en assembler väljer sedan enskilda komponenter för att göra en trofé. Först finns det basen på vilken hela pokalen sitter. Detta är ofta plast och görs för att se ut som marmor eller trä. Baser kategoriseras vanligen som halvmåne, skulpterad, differentierad eller en specialitet form. Därefter kommer kolumnen eller kolumnerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *